Goudsbloemolie BIO 100 ml

€10,00

Calendula of Goudsbloemolie is een maceraat van de verse bloemhoofdjes van de Calendula officinalis in olijfolie. Het calendulamaceraat bevat alle vetoplosbare bestanddelen van de bloemen, waarbij gemiddeld 10% van de werkzame stoffen in de dragerolie zijn opgenomen. Het maceraat is oranje/geel van kleur hoewel dit per oogst wel eens kan verschillen.

Botanisch Calendula officinalis (Samengesteldbloemigen – Asteraceae)
Plant Het geslacht Calendula omvat zo’n 20 soorten éénjarige en vaste planten die alle inheems zijn in het Middellands Zeegebied en Azië. De plant bloeit van het vroege voorjaar tot het najaar. In de Arabische en Indiase culturen wordt de thee (infuus) van Calendulabloemen nog steeds gebruikt voor de behandeling van conjunctivitis (bindweefselontsteking van het oog).
Gebruikt deel verse bloemhoofdjes gemacereerd in zonnebloemolie
Extractiemethode maceratie, soms ook een absolue en een CO2 extract
Inhoudsstoffen
De eigenschappen van goudsbloemùaceraat zijn onder andere afhankelijk van factoren als plaats van herkomst, tijdsduur van de maceratie en keuze van de dragerolie. Over het algemeen bevatten goudsbloemen:

    • Essentiële olie: ionon en beta-caryophylleen en vele andere sesquiterpenen
    • Flavonoïde glycosiden
    • Triterpeensaponinen
    • Triterpeenalcoholen
    • Flavonoïden, carotenoïden, xanthofylleen …
    • Fenolzuren …

De ontstekingsremmende kwaliteiten van goudsbloemolie zijn voornamelijk afkomstig van de flavonoïden en de triterpeenalcoholen (in de vorm van faradiolesters).

Voornaamste eigenschappen Een eenvoudig en krachtig middel: zuiverend en wondhelend, granulatiebevorderend, jeukstillend, verzachtend, ontstekingsremmend, huidherstellend, samentrekkend
Toepassing uitwendig
  • puur tot 25% toevoegsel aan een andere dragerolie
  • verzachtende en helende werking bij huidproblemen
  • een eeuwenoud middel bij wondheling, bij de behandeling van verbrande huid, bij eczeem en andere huidklachten
  • buitengewoon geschikt voor de gevoelige, geïrriteerde, droge en schilferige huid
  • calendula-maceraat gaat goed samen met de etherische olie van de blauwe kamille (Matricaria chamomilla)
  • calendula versterkt de huid
Ander gebruik
  • de bloemen en extracten zijn al eeuwenlang bekend als versterker van lever en galblaas en als tonicum voor de baarmoeder
  • het verzacht het spijsverteringssysteem en ondersteunt het hart
Waarschuwing
  • allergische reacties op de huid zijn zeer zeldzaam en indien toch voorkomend zijn de symptomen vaak jeuk en netelroos
  • mogelijk kruisallergie met allergie voor jacobskruiskruid
  • niet inwendig gebruiken tijdens de zwangerschap
  • bewaar de olie in de koelkast bij onregelmatig gebruik
INCI Oleum europae, Calendula officinalis